Essentiële oliën voor angst, stress en slaap? Jawel! Essentiële oliën zijn zo veelzijdig!

Er was een periode in mijn leven waar ik veel stress had en regelmatig last had van slapeloze nachten. Als slapeloosheid een tijdje aanhoudt, dan ontstaat de vrees voor het niet kunnen slapen en die angst zorgt ervoor dat je uiteindelijk in een vicieuze cirkel belandt die leidt tot nog meer slapeloze nachten. Ik was op zoek naar een natuurlijke oplossing voor dit probleem. Dit is een van de vele redenen waarom ik met essentiële oliën ben gestart.

Hoewel er zoveel geweldige en therapeutische redenen zijn om aromatherapie te gebruiken, deel ik vandaag enkele essentiële oliën en hun gezondheidsvoordelen, specifiek voor stress, angst en slaapproblemen.

Top essentiële oliën voor stress, angst en slaap

Lavendel

Door de kalmerende en ontspannende eigenschappen is lavendel een van mijn favorieten; een olie die een positief effect heeft in het verminderen van stress en angst en me zo helpt om in balans te blijven. Deze staat voor mij op nummer één als het gaat om te helpen ontspannen en gemakkelijker in slaap te vallen. Bovendien is aangetoond dat het zelfs de kwaliteit van je slaap kan verbeteren (onderzoek)!

Onderzoek heeft ook aangetoond dat het helpt om angst te verminderen (onderzoek). Voeg een paar druppels toe aan een diffuser die je in je slaapkamer gebruikt.

En hier is nog een leuke manier om lavendel aan je leven toe te voegen: gebruik een druppel op je hoofdkussen of vermeng met kokosolie en breng aan op je slapen en nek in tijden van stress. Zorg ervoor dat je 100% pure essentiële olie gebruikt, in plaats van alleen oliën die een lavendelgeur hebben.

Vetiver

Vetiverolie heeft een rustige, aardende en geruststellende energie. Vetiver heeft natuurlijke sedatieve eigenschappen en werkt kalmerend en stabiliserend. Vetiver kan helpen met stress om te gaan en te herstellen van emotioneel trauma en shock.

Bovendien blijkt het inademen van vetiver essentiële olie een remmende werking te hebben op de alfa- en beta-activiteit in de hersenen (onderzoek). Veranderingen in deze frequenties begonnen bijna vanaf het begin van de inhalatie. Een ideale manier om het drukke activiteitsproces in je hoofd wat tot rust te brengen.

Bergamot

Bergamotolie heeft een aangename, citrusachtige geur. Bergamot heeft kalmerende en rustgevende eigenschappen en kan ondersteunend werken bij depressie door het verbeteren van positieve gevoelens.

Uit een recente studie blijkt dat inhalatie van bergamot essentiële olië na vijftien minuten blootstelling de positieve gevoelens verbetert in de wachtkamer van een centrum voor geestelijke gezondheidszorg (onderzoek).

Een andere interessante studie uitgevoerd in 2011 veronderstelt dat toepassing van gemengde essentiële olie die bergamot bevat voor deelnemers helpt bij de behandeling van depressie of angst (onderzoek). De gemengde essentiële oliën bestonden uit lavendel en bergamotolie.

Wil jij graag leren hoe je op een veilige manier van start kan gaan met essentiële oliën?

Schrijf je dan in voor de gratis online cursus “Essentiële oliën – Wat & Waarom “!

Ja, dat wil ik!

Bij het kiezen van een essentiële olie kan je best rekening houden met een aantal zaken. Kies voor 100% pure essentiële oliën, vooral omdat synthetische oliën niet dezelfde therapeutische voordelen hebben.

Tips voor het kiezen van pure essentiële oliën

Prijs

Dit betekent niet dat een essentiële olie altijd duur moet zijn of dat de duurste olie de beste is. Maar als de olie heel goedkoop is alle oliën een zelfde prijsniveau hebben dan ze deze waarschijnlijk zwaar verdund of slechter nog – synthetisch.

Verpakking

Een pure olie dient verpakt te zijn in glas, liefst donker glas (amber of blauw).

Botanische informatie

Pure essentiële oliën dienen de botanische Latijnse naam te vermelden

Lees labels

Het label moet de origine bevatten evenals batchnummer en veiligheidsinstructies.

Niet vettig

Doe de test! Een pure essentiële olie is niet vettig. Het is de essentie van de plant. Voelt de olie vettig aan, dan is deze verdund met olie en niet 100% puur.

Tips voor het gebruiken van pure essentiële oliën

Essentiële oliën zijn op heel veel verschillende manier te gebruiken. Experimenteer in gebruik!

Inademen

Inhalatie is een snelle manier om te genieten van de voordelen die ze hebben op het bevorderen van je humeur. Open gewoon het flesje en ruik er aan. Diffusers die de oliën verdampen met water zijn een heel goede manier om van de weldaden van essentiële oliën te kunnen genieten.

Lokaal

Je kan essentiële oliën ook op het lichaam gebruiken, door ze te verdunnen in een draagolie of te verwerken in producten zoals body lotions, shampoos, gezichtscrème,…

Waarom een draagolie? Aangezien pure essentiële oliën zeer krachtig zijn, kan het rechtstreeks aanbrengen van pure essentiële oliën op je huid irritatie veroorzaken. Verdun daarom je favoriete geur met een draagolie (zoals biologische kokosolie, amandelolie of jojoba-olie).

Of vermeng met epsomzout en voeg toe aan een warm bad om beter te kunnen relaxen om nadien rustig in slaap te vallen.

Inwendig

Je kan essentiële oliën zelfs innemen of gebruiken in gerechten.

Opgelet hierbij: gebruik altijd 100% pure oliën en niet elke olie is geschikt voor inname (ook al is het een 100% pure olie)!

Ontdekken hoe essentiële oliën jou kunnen ondersteunen?

Start hier met de gratis online cursus “Essentiële oliën – Wat & Waarom “!

Ik schrijf me in!

Dit zijn enkele geweldige oliën om uit te proberen als je op zoek bent naar een nieuwe manier om een gezonde slaap te ondersteunen, je humeur te stimuleren en angst te verminderen.

Jouw beurt

Gebruik jij al essentiële oliën? Zo ja, welke zijn jouw favorieten en waarom?

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ook altijd leuk als je een reactie achterlaat.