Op jouw zoektocht naar meer energie en vitaliteit heb je misschien al gehoord over de pH of het zuur-base evenwicht in jouw lichaam.

Naarmate ik op mijn eigen zoektocht meer kennis kreeg en het verband tussen de pH-balans, de ontstekingsgraad in het lichaam en onze algemene levensstijl begon te zien, vielen de puzzelstukjes uiteindelijk op hun plaats.

De verzuring van het lichaam is voor mij wellicht nog het meest schadelijke gevolg van chronische stress. Verzuring van het lichaam berooft het lichaam immers van de kostbare mineralen en opent de weg naar een algemene verhoogde ontstekingsgraad in het lichaam.

Over het onderwerp meer energie en vitaliteit kan ik je heel wat meer vertellen dan ik in één artikel kwijt kan. Daarom geef ik regelmatig gratis online sessies over dé sleutels tot de meest energieke en vitale versie van jezelf: begrijpbare uitleg over hoe jouw lichaam werkt en concrete handvaten om jouw lichaam te ondersteunen bij het handhaven of verhogen van jouw energieniveau.

Ik deel op een toegankelijke wijze heel wat informatie over de werking van het lichaam en geef ik je inzicht in wat stress is en wat de invloed is van stress op je lichaam en je gezondheid.

Klinkt interessant? Klik hier als jij er graag bij bent.

Wat is dat zuur-base evenwicht of pH eigenlijk?

Hiervoor neem ik je graag mee op een reis door de tijd naar de middelbare school. Je herinnert je ongetwijfeld nog de lessen chemie… Zo niet, dan geef ik je graag een kleine opfrissing.

De pH is een maat voor de zuurtegraad van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7 en dus een hoge zuurtegraad. Basische (of alkalische) oplossingen hebben een pH hoger dan 7 en bijgevolg een lage zuurtegraad. In het geval van onze energie en vitaliteit verwijst die ‘waterige oplossing’ naar de vloeistoffen en weefsels van ons lichaam.

Zoals bij vele zaken als het om gezondheid gaat, draait het allemaal om balans. Het lichaam onderhoudt immers een delicaat zuur-base (of alkalisch) evenwicht. Om verschillende redenen varieert een goede pH doorheen het lichaam. De darmen, huid en vagina moeten bijvoorbeeld enigszins zuur zijn als barrière om ongewenste bacteriën weg te houden. Speeksel is meer alkalisch, terwijl urine normaal gesproken meer zuur is (vooral in de ochtend). Een delicaat zuur-base evenwicht is hier het sleutelwoord.

Bij een normale werking van het lichaam worden regelmatig natuurlijke zuren verwerkt die de bijproducten zijn van onze ademhaling, het functioneren van ons metabolisme, cellulaire afbraak en lichaamsbeweging. Hier is ons lichaam op gebouwd en daar kan het prima mee om. Het wordt pas een probleem wanneer ons interne milieu – door allerlei omstandigheden – te veel verzuurd is en het lichaam harder moet werken om de zure belasting te neutraliseren. Dit kost het lichaam energie en resulteert in een geleidelijke afname van het energieniveau en de gezondheid.

Zuur-base evenwicht herstellen

Ons bloed is verreweg de meest bewaakte en beschermde waarde in ons lichaam. Voor een optimale cellulaire gezondheid moet onze bloed-pH licht alkalisch zijn en schommelt tussen zeer nauwe grenzen. Ons lichaam is geprogrammeerd om, kost wat kost, deze waarde optimaal te houden. Want zelfs de geringste dip of stijging van de pH creëert stress signalen en kan ernstige gezondheidsproblemen tot gevolg hebben.

Het zelfhelend vermogen van het lichaam is onwaarschijnlijk groot en jouw lichaam zal alles doen wat nodig is om jou in leven te houden. Het vindt echter niet ‘zomaar’ het evenwicht; het werkt ongelooflijk hard om dat evenwicht opnieuw te herstellen.

Nu, in onze huidige Westerse samenleving loop je niet meteen een risico om té base/alkalisch te worden, maar wel om snel een te zuur milieu te hebben in het lichaam. Elementen die allemaal kunnen bijdragen aan een disbalans van het zuur-base evenwicht zijn zeer divers, zoals:

 • een voedingspatroon ‘rijk aan’ zure stoffen en voedingsmiddelen: vlees, zuivelproducten, sterk bewerkte voedingsmiddelen en geraffineerde suiker
 • gebrek aan beweging
 • negatieve emoties als boosheid, woede, frustratie
 • verkeerde ademhaling
 • roken
 • stress

Daarnaast zijn er ook zaken die moeilijk te vermijden zijn en ook voor verzuring zorgen zoals:

 • milieutoxines
 • slechte luchtkwaliteit

Dit zijn allemaal vormen van stress voor het lichaam en stress geeft zuurvormende hormonen zoals cortisol en adrenaline vrij.

Eén van de manieren hoe jouw lichaam de balans herstelt is door gebruik te maken van mineralen om het verzuurde milieu te neutraliseren. Inderdaad, een zuur gecombineerd met een basisch mineraal slaat neer als een neutraal zout en wordt afgevoerd via de urine. Dit houdt in dat het lichaam over heel wat basische mineralen moet beschikken om die zure mineralen te neutraliseren.

Deze dienen te worden aangevoerd via de voeding. Krijg je echter niet voldoende benodigde stoffen binnen via je voeding, dan herstelt jouw lichaam de balans door het te beroven van de eigen kostbare mineralenreserves zoals jouw botten, tanden, weefsels en organen. Een vaak voorkomend gevolg van mineralenverlies uit het lichaam, vnl. botten tanden, is osteoporose en verminderde botdichtheid.

Allemaal zeer belastend voor het lichaam aangezien het harder moet werken om de zure belasting te neutraliseren en jij dus minder energie overhoudt. Dus, waarom je levensstijl niet aanpassen in de meer alkalische richting?

Ontvang jij graag bruikbare stappen om je energieniveau naar een hoger plan te brengen en een gezond leven te leiden vol vitaliteit?

Ja, dat wil ik!

Beter voorkomen dan genezen

Goed dat het lichaam in staat is om een te zuur milieu te neutraliseren. Maar, om ons lichaam niet onnodig te laten werken en kostbare energie te verspillen, is het nog beter om ervoor te zorgen dat je je lichaam minder verzuurt.

Hoe doe je dat dan? Simpel gezegd: shift jouw levensstijl richting een meer alkalische, zodat deze jouw pH niet negatief aantast.

Het goede nieuws is dat er heel wat zaken zijn waar jij invloed op hebt om je zuur-base evenwicht in balans te houden.

Hier volgen een aantal tips:

 • Eet meer volgens een alkalisch voedingspatroon
 • Drink voldoende water
 • Let op een correcte ademhaling. Hoe beter de zuurstofaanvoer in jouw cellen, hoe gezonder het milieu
 • Neem voldoende rust en ontspanning
 • Vermijd chemicaliën uit verzorgings- en huishoudproducten
 • Beweeg om je lymfesysteem optimaal te laten werken om afvalstoffen af te voeren
 • Uit jouw emoties en denk positieve gedachten
 • Start met mediteren

Jouw energiepeil naar een hoger niveau brengen?

Je vindt heel wat concrete en meteen toepasbare tips  in dit gratis e-book.

Als je dit artikel waardevol vindt voor je gezondheid en vitaliteit help dan mee dit te verspreiden door het te delen met anderen die hier ook baat bij kunnen hebben. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ook altijd leuk als je een reactie achterlaat.